Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

geld is een middel, geen doel

Blog

Blog

ING blokkeert AFAS Personal om commerciele redenen

Posted on July 14, 2014 at 5:45 AM

Soms vraag ik me af: waarom zou ik weer verzinnen wat ik moet schrijven als ik dat al eerder gedaan heb? Daarom hieronder enkele gedeelten uit mijn boek ‘De consument is financieel bewusteloos . . .nou en?’

 

“Door alle digitalisering zijn we steeds verder af geraakt van het OVERZICHT over onze geldzaken. Het toont zich in een grote diversiteit van vormen. Soms nog in de vorm van munten en biljetten. Maar meestal in de vorm van cijfers en getallen. En dan ook nog op verschillende manieren. Iedere bank en vermogensbeheerder geeft in een andere lay-out mij aan of ik nog geld heb. Of eigenlijk niet. En als ik het niet heb of ik dan toch nog wel geld kan uitgeven. Of niet.

Maar als ik het bij de één niet heb dan kan het bij een andere nog wel zo zijn. Of ook niet meer.

Banken hebben hun best gedaan ons zo min mogelijk te laten beseffen waar ons geld naar toe gaat. Als vroeger iemand cash geld kwam halen voor de huur dan zag je als consument dat geld vanuit jouw hand verdwijnen in die van de ander.”

 

Dus: (een beetje?) bijhouden is verstandig.

 

“Voor veel mensen werkt papier nog goed. Maar het kan slimmer. In deze digitalitijd zijn we gewend geraakt aan schermpjes voor onze neus.

Wat zou het mooi zijn als we op zo’n schermpje kunnen kijken en dat we direct voor ogen krijgen: “Met jouw geldzaken is het puik geregeld”. Of “nou, het is maar zo-zo” of “Als je zo doorgaat ont-staat er ellende!”.

 

Het lijkt me dat niemand kan zeggen dat dit science fiction is.

 

Om dit te regelen is het nodig dat het systeem achter dat schermpje over gegevens beschikt van geld van de consument dat her en der verspreid staat. Bij die bank dit, bij een andere dat, en weer een andere zus. En bij verzekeraar die-en-die heb je dit-en-dat en bij een andere weer wat anders. Het systeem moet die gegevens op kunnen roepen zodra je dat als consument WILT.”

 

Een software-bedrijf dat zo’n applicatie ontwikkelt wil of moet met de banken en verzekeraars afspraken maken over de ‘overvoer’ van gegevens. Omdat ik er bij betrokken ben geweest vanuit het Nibud weet ik dat AFAS Personal dit bij de diverse banken in Nederland geprobeerd heeft bij de (door-)ontwikkeling van hun huishoudeboekje. Daarbij werd benadrukt dat het niet verder hoefde te gaan dan ‘read-only’. Er zouden geen transacties hoeven te worden uitgevoerd. Dát gegeven zou het voor eventuele hackers ook zeer oninteressant maken om eventueel in te breken. Het kwam bij ING zelfs bijna tot een hoopgevende toezegging. Maar toch werd er weer een blokkade opgeworpen.

 

De meest heldere blokkade legde Hans Hagenaars van ING neer. In een presentatie over wat we beoogden met dit soort systemen (de consument op een gemakkelijke manier overzicht en daarmee inzicht bieden in zijn geldzaken) heeft hij mij bijna letterlijk gezegd: “Rob, wij zijn een commercieel bedrijf en zoeken handel. Dus aan dit soort dingen zullen wij niet mee werken. Als mensen dat willen bijhouden dan doen ze dat maar bij ons.” Op de vraag hoe dan de gegevens er in moesten komen van geldzaken die niet via ING liepen werd gezegd: “Dat kloppen ze dan maar in.”

 

Ik was verbijsterd. Banken zeggen al sinds 2009 dat het klantbelang centraal gesteld moet worden (Commissie Maas), hebben dat nog eens herbevestigd via de commissie Wijffels en komen na de zomer met een maatschappelijk statuut waarin ze zullen zeggen hoe belangrijk ze zijn voor de samenleving en daarnaar willen handelen.

 

Wat we vroegen ging veel minder ver dan waar de Europese wetgever naar toe lijkt te gaan. In dat geval wordt derden toegestaan betalingen te regelen tussen ‘mijn’ bank(en) en die van de ander. Wij vroegen slechts inzage in de gegevens – en op een veel eenvoudiger manier dan nu -, waarbij het de consument is die de regie daarover heeft. Maar nee, meewerken ho maar!

 

Waarom klap ik hierover nu uitgebreider uit de school dan ik in mijn boek doe? Omdat ING AFAS Personal op 16 juli voor de rechter heeft gedaagd. AFAS Personal heeft een internationaal geaccepteerd systeem gevonden om als consument aan die gegevens bij ING te komen. ING pikt dit niet en wil AFAS Personal dwingen daarmee te stoppen. ING gooit het op ‘veiligheidsrisico’s’, maar er is al lang onderkend dat die niet hoeven te spelen als je daar duidelijke afspraken over maakt. Zeker niet bij ‘read-only’.

 

Het is een kort geding. Dus lekker diep juridisch uitspitten zit er niet in. Ik hoop dat de rechter onderkent dat ING het argument van ‘veiligheidsrisico’ slechts als dekmantel hanteert om de eigen commerciële handel te verdedigen. Dan hoop ik dat de rechter partijen ertoe dwingt om met elkaar om tafel te gaan en afspraken te gaan maken over de overvoer van gegevens op de voor de consument meest eenvoudige manier. Die maatstaf kan dan ook gebruikt worden voor andere banken. En voor andere leveranciers van Personal Financial Management Systems dan AFAS Personal. Zoals internationaal al heel gebruikelijk is en waarbij Nederland een lelijke vreemde eend in de bijt is.


Aparte BetaalBank

 

Overigens, om al dit gedoe en juridische strijd te voorkomen voor de dagelijkse geldtransacties te is het verstandig als we in Nederland overgaan tot een aparte niet-commerciële BetaalBank.

 

En verder: laten we ook eens kijken naar het QiY-initiatief. Dan heeft de consument altijd de regie en worden er gegevens meer digitaal overgepompt. Maar dat is weer een andere discussie. 

P.S. ING heeft het huishoudboekje TIM van het schap gehaald. Het is toch raar dat zij hun klanten – die dat willen – het nu moeilijk maken om hun inkomsten en uitgaven digitaal bij te gaan houden?


Ook het artikel van Pascal Spelier over dit onderwerp is zeer lezenswaardig. https://finno.wordpress.com/author/finnovatie/


Nabrander


Als ZZP-er doe ik mijn boekhuding via e-boekhouden.nl. Vanmorgen meldt men mij enthousiast dat - in overleg met ING - het binnenkort mogelijk is een automische koppeling te hebben met de ING-bankrekening. Iedere 24 uur wordt dan automatisch mijn boekhoudprogramma bijgewerkt vanuit het ING-systeem...

Huh? Waarom kan het voor mij als ZZP-er wel en waarom kan dat voor mijn 'particuliere boekhoudprogramma; zoals AFAS Personal'' dan niet? Ik heb al een paar gebroken klompen door ING. Maar er zijn er weer een paar bij.


Categories: Banken, Consumentenbelangen

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

19813 Comments

Reply curry 6
10:58 AM on January 15, 2022 
I want to express my passion for your kindness for those people that must have assistance with the subject matter. Your very own commitment to passing the solution all-around appears to be really invaluable and has continually enabled men and women just like me to arrive at their aims. Your new warm and friendly report implies a whole lot to me and somewhat more to my colleagues. Best wishes; from all of us.
curry 6 http://www.curry6.net
Reply yeezy
10:51 AM on January 15, 2022 
I am commenting to let you be aware of of the outstanding discovery my friend's daughter undergone reading through your webblog. She noticed such a lot of pieces, including what it's like to have a very effective teaching mood to make folks easily thoroughly grasp a variety of very confusing topics. You truly surpassed people's expectations. Thanks for presenting these invaluable, trusted, revealing not to mention unique thoughts on that topic to Janet.
yeezy http://www.yeezy-shoes.us.org
Reply zelelve
10:37 AM on January 15, 2022 
zelelve f91c64177c https://trello.com/c/IifIdyRG/18-link-coffeecup-image-mapper-42-c
racked
https://wakelet.com/wake/5ywg_3Bpjqecdmj3tBBAJ
https://trello.com/c/2GrcaQVZ/29-crack-do-ls-2009-dowland-fifa-na
ikaf
https://trello.com/c/x6bnT7c8/24-better-native-instruments-lockdo
wn-grind-expansion
https://trello.com/c/3u7Mg3Bd/36-download-windvr-3-full-cracked-i
nternet-heachrys
https://trello.com/c/Nyx8n8eF/24-autodesk-autocad-201802-final-x8
6-x64-keygen-serial-key-keygenl-marchaza
https://trello.com/c/ZVuGexGI/19-portable-tsuki-amano-genpuku-rar

https://trello.com/c/dkQuQrYD/20-object-oriented-programming-usin
g-c-by-tasleem-mustafa-rapidshare-navman-rubino-palio-astrologia-
sor-top
https://trello.com/c/grcSbPVa/88-national-geographic-wild-russia-
siberia-720p-torrent-andcrys
https://trello.com/c/BPr3VbP0/27-word-studies-philippians-in-the-
greek-new-testament
https://trello.com/c/paQUP82j/30-vmware-workstation-1501-pro-crac
k-top
https://trello.com/c/CQRwcWDN/36-soal-semifinal-olimpiade-sains-k
uark-level-1-2012-hot
https://trello.com/c/At6HwaCW/51-interstellaroriginalmotionpictur
esoundtrackdeluxeeditiontruelossless-hanszimmer-fidey-baliyana
https://trello.com/c/Gx1f2In4/38-nakka-mukka-male-voice-mp3-downl
oad-link
https://trello.com/c/ixGE75rE/79-san-valentin-sangriento-3d-1080p
-kayleglyn
https://trello.com/c/PlcCv8en/60-chopstakovich-solo-for-marching-
snare-drum-and-orchestral-recording-bradaiga
https://trello.com/c/yexfnnUA/27-work-xem-miss-audition-2007-full
-version
https://trello.com/c/jCBTOAvH/44-warhammer-historical-great-war-p
df-download-hot
https://trello.com/c/mqSsNI5z/34-full3dsubtitleconverter-queazelm
i
https://trello.com/c/rrC6QNjG/24-bootcamp-30-32-bitexe-filibhar
https://trello.com/c/ZVveNoJs/29-professional-flight-planner-x-se
rial-key-best
https://trello.com/c/2fapF23j/21-hayedeh-full-album-download-davi
dwalf
https://trello.com/c/TNayVP9V/61-work-bangladesh-an-untold-story-
by-sharif-ul-haq-pdf-creator
https://trello.com/c/hB5EGPd8/53-globetrotter-hsupa-modem-driver-
nokia-booklet-3g-quireag
https://trello.com/c/yIudrAqa/75-geostatistics-gs-90-crack-tes-je
riquin
https://trello.com/c/ctlyXxk1/31-minitool-power-data-recovery-cra
ck-81-top
https://trello.com/c/s9pQ2dh0/40-stingray-2018-xforce-cracked-key
gen-x64-x86
https://trello.com/c/a9IHBoLI/19-office-2016-professional-plus-rt
m-msdn-x86x64-obaald
https://trello.com/c/ET8nsU3i/38-hot-fl-studio-producer-edition-2
062-build-1549
https://trello.com/c/sIISoYKb/24-crash-time-3-full-crack-hot
Reply nike off white
10:31 AM on January 15, 2022 
I am also commenting to let you be aware of what a nice discovery my cousin's princess went through visiting the blog. She even learned a lot of things, which include what it is like to possess an incredible helping heart to get the others easily master chosen specialized matters. You actually exceeded my expected results. Many thanks for offering the good, trustworthy, revealing and fun guidance on your topic to Jane.
nike off white http://www.offwhiteshoes.us.com
Reply jordans
10:13 AM on January 15, 2022 
I and my guys happened to be examining the excellent suggestions on your web page while then came up with a terrible feeling I had not thanked the website owner for those secrets. All of the men had been for this reason happy to learn them and have now actually been loving them. Thanks for really being quite helpful and then for making a decision on certain decent areas most people are really eager to be informed on. Our honest regret for not expressing gratitude to you sooner.
jordans http://www.jordanssneakers.us.com
Reply kawhi leonard shoes
9:50 AM on January 15, 2022 
Thank you for your own labor on this site. Betty delights in going through investigation and it's obvious why. Many of us know all of the lively manner you present practical tips and tricks by means of this web blog and as well strongly encourage participation from the others on the subject and our daughter is undoubtedly studying a whole lot. Have fun with the rest of the year. You're the one performing a stunning job.
kawhi leonard shoes http://www.kawhileonardshoes.us
Reply paul george
9:49 AM on January 15, 2022 
I really wanted to make a quick comment to be able to say thanks to you for all the stunning tips and hints you are sharing on this website. My long internet investigation has at the end of the day been compensated with high-quality strategies to write about with my friends and classmates. I would tell you that we visitors are undoubtedly endowed to be in a really good network with many brilliant individuals with helpful strategies. I feel extremely fortunate to have discovered your entire weblog and look forward to some more brilliant times reading here. Thank you once again for a lot of things.
paul george http://www.paulgeorge.us.com
Reply jordan 13
9:49 AM on January 15, 2022 
I precisely needed to appreciate you all over again. I am not sure what I could possibly have created in the absence of the entire creative ideas revealed by you directly on that situation. Previously it was a frightening dilemma in my position, but understanding your well-written tactic you solved that made me to cry for joy. Now i am happier for the service and hope you are aware of a powerful job your are undertaking instructing people today using your web page. Most probably you've never met any of us.
jordan 13 http://www.jordan13.us.com
Reply Ugoser
8:50 AM on January 15, 2022 
buy stromectol canada
Reply Ugoduh
8:49 AM on January 15, 2022 
buy ivermectin canada
Reply golden goose
8:29 AM on January 15, 2022 
I actually wanted to type a small note to say thanks to you for all of the fantastic tricks you are giving out at this site. My extensive internet look up has at the end been honored with reasonable strategies to share with my pals. I would mention that most of us site visitors actually are quite lucky to live in a remarkable place with so many lovely professionals with good techniques. I feel quite fortunate to have discovered your entire weblog and look forward to plenty of more fabulous times reading here. Thank you once more for a lot of things.
golden goose http://www.goldengoose-outlet.us.com
Reply golden goose
8:23 AM on January 15, 2022 
I want to get across my appreciation for your generosity in support of folks who should have help with the area of interest. Your personal dedication to getting the message around was extraordinarily important and have continually allowed people just like me to arrive at their desired goals. Your entire interesting instruction indicates a great deal to me and somewhat more to my office workers. Thanks a lot; from everyone of us.
golden goose http://www.goldengooseofficial.com
Reply doresm
8:01 AM on January 15, 2022 
doresm f91c64177c https://coub.com/stories/1157815-gameguru-enhanced-weapons-pack-p
c
https://sturinecin.mystrikingly.com/blog/the-joys-of-motherhood-b
y-buchi-emecheta-ebook-12
https://goofy-sammet-5be7c2.netlify.app/Welcome-Zindagi-Movie-Dow
nload-Dvdrip-Divx
https://trello.com/c/lWDE7HD0/11-hare-rama-hare-krishna-mp3-free-
download-iskcon
https://wakelet.com/wake/RBGyqgO-SEvwT9Au8wz0Z
https://pensive-minsky-0c2b9f.netlify.app/Qe-Ci-Support-In-Vmware
-Graphics-Driver-ferrari-africana-mol
http://arerder.yolasite.com/resources/the-abyss-beyond-dreams-epu
b-download-mac.pdf
https://7gogo.jp/C9ojqZFAbzPG
https://neytercache.weebly.com/the-dark-knight-rises-2012-dual-au
dio-720p-hindi.html
http://markobo.yolasite.com/resources/Videolan-Vlc-Activex-Plugin
-V2-Axvlcdll.pdf
https://www.cloudschool.org/activities/ahFzfmNsb3Vkc2Nob29sLWFwcH
I5CxIEVXNlchiAgMCAweK7CQwLEgZDb3Vyc2UYgICAv9_BwgoMCxIIQWN0aXZpdHk
YgICA_4TpoAsMogEQNTcyODg4NTg4Mjc0ODkyOA
https://assets.pinshape.com/uploads/image/file/424611/Taal-kannad
a-movie-hd-download.html
https://7gogo.jp/SzmhW4p2KWNC
https://wakelet.com/wake/h5FH6qi3YzzemQOvy0q6K
https://fdocuments.ec/document/forsaken-fortress-strategy-crack-f
ull-version-download.html
https://7gogo.jp/El0N4jJqe_5h
https://trello.com/c/3AJVkL8L/4-calverts-father-ruined-booty-hole

https://pdfslide.net/news-politics/subtitles-the-longest-day-1962
-mkv-blu-ray-mkv-watch-online.html
https://llanelboatrat.weebly.com/uploads/1/3/9/3/139301051/damewa
re-nt-utilities-800102-crack.pdf
https://7gogo.jp/08tJnIAx80JF
https://media.muckrack.com/portfolio/items/14861648/Rcm-Aci-Build
er-V5200-134.pdf
https://uploads.strikinglycdn.com/files/4c0322de-2bea-48b3-a522-c
4661d88e3c7/Vaastav-Full-Movie-Download-720p-19.pdf
https://uploads.strikinglycdn.com/files/0e29c761-a0ca-4750-ad69-b
847678bb9ed/Western-Sahara-A-Spy-Guide-World-Foreign-Policy-and-G
overnment-Library-download.pdf
http://luegefosi.blogg.se/2021/november/dragon-ball-z-ultimate-te
nkaichi-psp-iso-43.html
https://trello.com/c/ZJeRd8KG/24-utorrent-matthew-reilly-hover-ca
r-racer-book-zip-free-epub
https://kit.co/vawuchpeimu/nasim-taleb-crni-labud-uticaj-krajnje-
neverovatnih-zbivanja-pdf-l-torrent-free-rar-mobi-book
https://kit.co/ermafero/ninja-cpa-exam-windows-activation-torrent
-zip
https://urasatfor.themedia.jp/posts/24239920
https://nabutwoovireli.wixsite.com/quiroesagehr/post/torrents-bod
y-heat-full-watch-online-watch-online
https://kit.co/cribaperki/cracked-kuaiyong-ky-pc-latest-rar-full-
version-download
Reply Kiaser
7:05 AM on January 15, 2022 
url=https://prednisonepharmacy.online/ says...
prednisone price uk
Reply kobe shoes
6:59 AM on January 15, 2022 
I and also my pals were actually examining the good pointers from your website while quickly I got a horrible feeling I had not thanked the web blog owner for those strategies. Those guys came so happy to study all of them and have in effect sincerely been taking advantage of those things. Thanks for getting so accommodating and then for finding variety of nice ideas millions of individuals are really wanting to learn about. Our own honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.
kobe shoes http://www.kobe-shoes.us.com
Reply Wimduh
6:19 AM on January 15, 2022 
url=http://ivermectinptab.com/ says...
stromectol cream
Reply air jordan
6:18 AM on January 15, 2022 
Needed to send you one little bit of word so as to thank you very much as before for all the stunning ideas you've shared in this article. This is seriously open-handed with you to offer without restraint all many individuals would have marketed as an ebook to make some bucks for themselves, most importantly considering that you might have tried it in the event you considered necessary. Those good ideas in addition served like a fantastic way to recognize that other people have the identical keenness the same as my very own to see a good deal more pertaining to this condition. I believe there are thousands of more pleasant sessions up front for folks who discover your blog.
air jordan http://www.jordan1shoes.us
Reply Paulser
5:58 AM on January 15, 2022 
url=http://genericcialis40bestprice.quest/ says...
cialis australia