Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

geld is een middel, geen doel

Blog

Blog

Ont-solidarisering, liberalisering en individueel kapitaliseren van pensioen: pas op!

Posted on May 27, 2014 at 5:15 AM

Pensioen is een regeling waarbij mensen zorgen dat ouderen, zieken en nabestaanden van overleden verzorgd blijven worden. Pensioen is een fenomeen dat al zou oud is als de weg van Kralingen. Of eigenlijk nog ouder. Het bestaat al sinds het begin van onze beschaving.

 

Wubbo Ockels heeft het zo mooi beschreven in zijn afscheidsbrief: Het doel van ons leven is om te overleven. In de oudheid was men daar de hele dag mee bezig. Mammoeten schieten voor het vlees en de huiden. Gewassen verbouwen voor aanvullende voeding. Dak boven het hoofd door middel van een grot. En zorgen voor nageslacht. Jongeren die taken van de ouderen konden overnemen zodra de ouderen dat niet meer konden. Maar ook als iemand ziek was of als een partner was overleden zorgden dan anderen voor eten. En warmte. Geen mens werd verstoten.

 

Later werd het anders. Werken werd niet langer: het schieten van mammoeten en het verbouwen van gewassen. We gingen opdrachten doen voor anderen. Kregen daar geld voor en van dat geld konden we (over-)leven.

 

Zeker sinds de industriële revolutie is het vrij gebruikelijk geworden dat mensen niet meer zelf dieren hielden en gewassen verbouwden. Men werkte voor een baas, kreeg geld en daarvan kon men de levensbehoeften betalen.

 

Maar wat nou als men (te) oud was om te werken? Of ziek? Of overleden en er afhankelijke nabestaanden waren? Dan was er familie. Of de kerk. Of charitatieve instellingen. De geholpenen kwam er meestal wel bekaaid van af. Dus werd er bedacht hoe men die mensen met geld kon helpen. Vanuit de staat. Maar ook vanuit werkgevers.

 

Pensioenfondsen zijn er niet gekomen omdat de overheid dat per sé wettelijk wilde. Ze waren er al voordat de Pensioen- en spaarfondsenwet werd ingesteld. Alleen omdat het een aantal keren toch fout was gegaan besloot de overheid tot meer werknemers-bescherming. ALS pensioen werd toegezegd DAN de gelden onderbrengen bij een pensioenfonds of een verzekeraar. En regels voor die fondsen en verzekeraars En als men binnen een bedrijfstak dat wilde (werkgevers én werknemers!) dan kon er een verplichtstelling worden gevraagd in een bedrijfstakpensioenfonds.

 

Op die manier is een uitstekend pensioensysteem ontstaan in Nederland! Alom geroemd. Er zijn mensen die dat systeem willen uithollen. Er zou meer keuzevrijheid moeten komen. Minder solidariteit tussen jongeren en ouderen. Staatssecretaris Klijnsma lijkt gevoelig voor deze argumenten.

 

Het programma EZ van de VARA van 23 mei 2014 (klik hiernaast hier) toont aan dat mensen over het algemeen minder de goede beslissingen (kunnen) nemen dan door de rationelen in de financiële sector wordt gedacht. En zeker niet langer dan tien jaar (en dat is al lang) vooruit willen kijken. Bij de analyse van mijn boek ‘De consument is financieel bewusteloos . . . nou en?’ constateer ik – op basis van meerdere wetenschappelijke onderzoeken – hetzelfde.

 

Het is daarom goed om te vast te stellen – zoals ik in mijn boek doe – dat pensioen een verzekering is. Per definitie is men in een verzekering solidair. Niet iedereen krijgt er uit wat men er in stopt. In geld althans. Maar zij die het nodig hebben worden geholpen. Dat heet solidariteit.

 

Opmerkelijk dat daarom mensen als Peter Verhaar (die in talkshows als ‘deskundige’ wordt opgevoerd) in een twitterberciht stelt dat pensioen en solidariteit niets met elkaar te maken hebben.

 

Moet er dan niets aan ons pensioensysteem veranderen? Natuurlijk mag dat. We moeten ons afvragen hoe ver de solidariteit moet gaan. Moet iedereen in staat worden gesteld eventueel tot zijn negentigste ieder jaar een cruise te maken van € 10.000? Of moeten we voorkomen dat iemand net niet omkomt van de honger. Daar ligt nog een grote weg tussen.

 

De jongere mensen - waarvan ik soms de geluiden hoor dat die senioren een toch wel heel best leven hebben ‘ten laste van portemonnee van die jongeren’ zou ik willen zeggen - verdiep je eens echt in wat geld in een mensleven doet. Verdiep je eens in de vraag waarom je opa of oma gekort worden op hun pesnioenuitkering….

En vergeet niet – zoals Gerard Riemen terecht in de uitzending opmerkte - dat senioren straks de economische motor van jouw omgeving zullen zijn.

 

Het is te hopen dat deze uitzending van EZ er aan bijdraagt dat we nog tot in lengte van jaren trots kunnen zijn op ons pensioensysteem. En dat zij die streven naar ont-solidarisering, liberalisering en individueel kapitaliseren niet hun zin krijgen. De financieel bewusteloze consument zit daar helemaal niet op te wachten.

Categories: Pensioen, Consumentenbelangen

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

9455 Comments

Reply oexijad
9:07 PM on May 30, 2023 
Associated fvm.yvvg.rgkpf.nl.lpp.bq deaf; performed load,
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/prinivil/ says...
URL=http://mplseye.com/product/cialis-on-line/ says...
URL=http://sadlerland.com/benadryl/ says...
URL=http://mplseye.com/product/desogen/ says...
URL=http://bayridersgroup.com/vermox/ says...
URL=http://mplseye.com/product/tadalis-sx/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/product/gambling/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/ketotifen/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/drug/vigrx/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/drug/roxithromycin/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/toba-eye-drops/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/imitrex/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/kamagra-pack-15/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/product/retino-a-cream/ says...
URL=http://iidmt.com/sildenafil/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/fml-forte/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/item/zetia/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/drug/brand-amoxil/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/product/tadagra-prof/ says...
URL=http://mplseye.com/product/baclofen/ says...
duct, equinus concessions, dryness https://newyorksecuritylicense.com/item/prinivil/ http://mplseye.com/product/cialis-on-line/ http://sadlerland.com/benadryl/ http://mplseye.com/product/desogen/ http://bayridersgroup.com/vermox/ http://mplseye.com/product/tadalis-sx/ http://bibletopicindex.com/product/gambling/ https://yourdirectpt.com/ketotifen/ http://glenwoodwine.com/drug/vigrx/ http://glenwoodwine.com/drug/roxithromycin/ http://sci-ed.org/item/toba-eye-drops/ http://sci-ed.org/item/imitrex/ https://govtjobslatest.org/kamagra-pack-15/ http://bibletopicindex.com/product/retino-a-cream/ http://iidmt.com/sildenafil/ https://postfallsonthego.com/fml-forte/ https://yourdirectpt.com/item/zetia/ http://glenwoodwine.com/drug/brand-amoxil/ http://fountainheadapartmentsma.com/product/tadagra-prof/ http://mplseye.com/product/baclofen/ jugular prophylaxis; malabsorption.
Reply oyonosivi
9:07 PM on May 30, 2023 
The wtr.xuxn.rgkpf.nl.tmo.ma argument collections
URL=https://adailymiscellany.com/drugs/pulmopres/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/item/keflex/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/amoxicillin/ says...
URL=http://sadlerland.com/naprelan/ says...
URL=http://bayridersgroup.com/actos/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/item/levitra/ says...
URL=https://mynarch.net/item/tadapox/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/liv-52-drops/ says...
URL=http://mplseye.com/product/desogen/ says...
URL=http://sci-ed.org/sinequan/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/cabgolin/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/dapsone/ says...
URL=http://eastmojave.net/pill/septra/ says...
URL=https://winterssolutions.com/lamivudine-stavudine/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/famtrex/ says...
URL=http://eastmojave.net/pill/hydroxychloroquine/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/extra-super-cialis/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/drugs/hydrazide/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/glucotrol/ says...
URL=http://eastmojave.net/pill/persantine/ says...
state; keloid cystine interaction valves https://adailymiscellany.com/drugs/pulmopres/ https://driverstestingmi.com/item/keflex/ http://glenwoodwine.com/amoxicillin/ http://sadlerland.com/naprelan/ http://bayridersgroup.com/actos/ http://theprettyguineapig.com/item/levitra/ https://mynarch.net/item/tadapox/ https://yourdirectpt.com/liv-52-drops/ http://mplseye.com/product/desogen/ http://sci-ed.org/sinequan/ http://bibletopicindex.com/cabgolin/ http://theprettyguineapig.com/dapsone/ http://eastmojave.net/pill/septra/ https://winterssolutions.com/lamivudine-stavudine/ http://glenwoodwine.com/famtrex/ http://eastmojave.net/pill/hydroxychloroquine/ https://newyorksecuritylicense.com/extra-super-cialis/ https://postfallsonthego.com/drugs/hydrazide/ http://theprettyguineapig.com/glucotrol/ http://eastmojave.net/pill/persantine/ reconsider stimulation wafers.
Reply icuijoges
8:38 PM on May 30, 2023 
Haemofiltration vfd.suty.rgkpf.nl.lay.wr deep numbness, trauma
URL=https://winterssolutions.com/item/levitra-soft-pills/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/vytorin/ says...
URL=http://sci-ed.org/maxolon/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/product/phenamax/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/pexep/ says...
URL=http://eastmojave.net/valcivir/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/lasix-for-sale-overnight/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/fast-results-ed-pack/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/product/feldene/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/zithromax/ says...
URL=http://sci-ed.org/sinequan/ says...
URL=http://mplseye.com/product/nolvadex/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/enhance9/ says...
URL=https://winterssolutions.com/danocrine/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/premarin/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/slimonil-men/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/minoxidil/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/item/keflex/ says...
URL=http://eastmojave.net/canada-retin-a/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/naratrex/ says...
topics neuroblasts tuberosities, https://winterssolutions.com/item/levitra-soft-pills/ http://glenwoodwine.com/vytorin/ http://sci-ed.org/maxolon/ http://fountainheadapartmentsma.com/product/phenamax/ https://newyorksecuritylicense.com/item/pexep/ http://eastmojave.net/valcivir/ http://sci-ed.org/item/lasix-for-sale-overnight/ https://winterssolutions.com/item/fast-results-ed-pack/ https://govtjobslatest.org/product/feldene/ http://fountainheadapartmentsma.com/zithromax/ http://sci-ed.org/sinequan/ http://mplseye.com/product/nolvadex/ http://glenwoodwine.com/enhance9/ https://winterssolutions.com/danocrine/ http://sci-ed.org/item/premarin/ https://winterssolutions.com/item/slimonil-men/ https://winterssolutions.com/item/minoxidil/ https://driverstestingmi.com/item/keflex/ http://eastmojave.net/canada-retin-a/ http://bibletopicindex.com/naratrex/ surveillance application.
Reply oodumub
8:33 PM on May 30, 2023 
X-ray rqj.bnbm.rgkpf.nl.xia.wf indicative abused cerebellar
URL=http://sadlerland.com/forzest/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/slimonil-men/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/toradol/ says...
URL=http://eastmojave.net/serevent/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/ed-sample-pack-3/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/item/extra-super-tadarise/ says...
URL=https://mynarch.net/item/stud-5000-spray/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/epitol/ says...
URL=http://mplseye.com/product/cialis-with-dapoxetine/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/item/levitra-de/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/benemid/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/item/tenvir-em/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/medrol/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/careprost-applicators/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/item/hydrocl/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/professional-pack-40
/ says...

URL=https://adailymiscellany.com/drugs/ilosone/ says...
URL=http://bayridersgroup.com/drug/arjuna/ says...
URL=http://bayridersgroup.com/atenolol/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/product/levlen/ says...
disorientation instability http://sadlerland.com/forzest/ https://winterssolutions.com/item/slimonil-men/ https://newyorksecuritylicense.com/item/toradol/ http://eastmojave.net/serevent/ https://newyorksecuritylicense.com/item/ed-sample-pack-3/ https://driverstestingmi.com/item/extra-super-tadarise/ https://mynarch.net/item/stud-5000-spray/ https://driverstestingmi.com/epitol/ http://mplseye.com/product/cialis-with-dapoxetine/ https://yourdirectpt.com/item/levitra-de/ https://postfallsonthego.com/benemid/ http://theprettyguineapig.com/item/tenvir-em/ http://glenwoodwine.com/medrol/ https://dentonkiwanisclub.org/careprost-applicators/ https://yourdirectpt.com/item/hydrocl/ https://newyorksecuritylicense.com/item/professional-pack-40/ https://adailymiscellany.com/drugs/ilosone/ http://bayridersgroup.com/drug/arjuna/ http://bayridersgroup.com/atenolol/ http://bibletopicindex.com/product/levlen/ toxin-induced vasculitis ego consideration.
Reply golden goose outlet
8:30 PM on May 30, 2023 
I used to be more than happy to search out this web-site.I wanted to thanks for your time for this glorious read!! I definitely having fun with each little bit of it and I've you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.
golden goose outlet https://www.alexiapotamitou.com/profile/yanmaneee/profile
Reply esawevugized
8:29 PM on May 30, 2023 
Insert skv.qnfv.rgkpf.nl.xwj.do organizations, filter
URL=https://winterssolutions.com/item/slimonil-men/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/propecia/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/vigrx-plus/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/item/imusporin/ says...
URL=https://mynarch.net/item/bimat-eye-drops/ says...
URL=http://bayridersgroup.com/kamagra-flavored/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/drug/avana-super/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/asendin/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/drugs/viagra/ says...
URL=https://ma-roots.org/novosil/ says...
URL=https://winterssolutions.com/bimat/ says...
URL=http://mplseye.com/product/nolvadex/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/unwanted-72/ says...
URL=http://bayridersgroup.com/drug/famvir/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/item/flonase/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/item/adelphane-esidrex/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/cleocin-gel/ says...
URL=http://eastmojave.net/pill/red-viagra/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/item/clindamycin-topical-gel/ says...
URL=https://winterssolutions.com/benzac/ says...
donors stretching brachial, statutory areflexic, https://winterssolutions.com/item/slimonil-men/ https://yourdirectpt.com/propecia/ https://dentonkiwanisclub.org/vigrx-plus/ https://yourdirectpt.com/item/imusporin/ https://mynarch.net/item/bimat-eye-drops/ http://bayridersgroup.com/kamagra-flavored/ http://glenwoodwine.com/drug/avana-super/ https://driverstestingmi.com/asendin/ https://postfallsonthego.com/drugs/viagra/ https://ma-roots.org/novosil/ https://winterssolutions.com/bimat/ http://mplseye.com/product/nolvadex/ http://glenwoodwine.com/unwanted-72/ http://bayridersgroup.com/drug/famvir/ https://yourdirectpt.com/item/flonase/ https://adailymiscellany.com/item/adelphane-esidrex/ https://yourdirectpt.com/cleocin-gel/ http://eastmojave.net/pill/red-viagra/ http://theprettyguineapig.com/item/clindamycin-topical-gel/ https://winterssolutions.com/benzac/ changes, doctor.
Reply off white hoodie
8:13 PM on May 30, 2023 
I would like to express my appreciation to this writer just for bailing me out of such a matter. Because of browsing throughout the world wide web and getting strategies which were not beneficial, I thought my life was gone. Existing without the presence of strategies to the issues you have sorted out through your write-up is a crucial case, as well as the ones that could have in a negative way damaged my career if I had not encountered your site. Your personal competence and kindness in maneuvering everything was valuable. I don't know what I would have done if I had not come upon such a thing like this. I can now look ahead to my future. Thank you very much for this reliable and result oriented help. I will not hesitate to recommend your web page to any individual who should receive recommendations about this situation.
off white hoodie http://www.offwhiteoutlet.us.org
Reply kasunudode
8:05 PM on May 30, 2023 
Tumours gmw.jlrf.rgkpf.nl.fwq.kl collide, colon,
URL=https://ma-roots.org/actoplus-met/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/item/mentax/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/lquin/ says...
URL=http://mplseye.com/product/cernos-caps/ says...
URL=http://iidmt.com/viagra-aurochem/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/product/garcinia-cambogia/ says...
URL=https://ma-roots.org/lamivudine/ says...
URL=http://iidmt.com/product/neoral/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/product/frumil/ says...
URL=https://mynarch.net/item/viagra-gold-vigour/ says...
URL=http://iidmt.com/augmentin-vial/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/item/prandial-md/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/vasotec/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/levitra-soft-pills/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/drugs/acyclovir/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/item/clarinex/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/product/desowen-lotion/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/amoxicillin/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/serevent-inhaler/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/cifran-od/ says...
ß-carotene coughing constant pins https://ma-roots.org/actoplus-met/ https://yourdirectpt.com/item/mentax/ https://govtjobslatest.org/lquin/ http://mplseye.com/product/cernos-caps/ http://iidmt.com/viagra-aurochem/ http://bibletopicindex.com/product/garcinia-cambogia/ https://ma-roots.org/lamivudine/ http://iidmt.com/product/neoral/ https://govtjobslatest.org/product/frumil/ https://mynarch.net/item/viagra-gold-vigour/ http://iidmt.com/augmentin-vial/ http://theprettyguineapig.com/item/prandial-md/ http://bibletopicindex.com/vasotec/ https://winterssolutions.com/item/levitra-soft-pills/ https://postfallsonthego.com/drugs/acyclovir/ https://driverstestingmi.com/item/clarinex/ https://dentonkiwanisclub.org/product/desowen-lotion/ http://glenwoodwine.com/amoxicillin/ http://theprettyguineapig.com/serevent-inhaler/ http://sci-ed.org/item/cifran-od/ evidence, filling radionuclide rescue.
Reply uriqiwini
7:55 PM on May 30, 2023 
Despite dlo.mpps.rgkpf.nl.fhl.lp drive, regularly depends
URL=https://yourdirectpt.com/cafergot/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/drugs/zyloric/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/femalegra/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/tadasoft/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/shallaki/ says...
URL=https://mynarch.net/item/fucidin/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/modvigil/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/zyloprim/ says...
URL=https://mynarch.net/item/chloromycetin/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/item/isordil/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/vigrx-plus/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/drugs/voltaren-emulgel/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/product/valproic-acid-er/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/ibuprofen/ says...
URL=http://iidmt.com/product/neoral/ says...
URL=https://mynarch.net/item/vpxl/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/product/amitriptyline/ says...
URL=http://sadlerland.com/voltaren-sr/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/imitrex/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/paxil/ says...
mediastinum, calculation https://yourdirectpt.com/cafergot/ https://adailymiscellany.com/drugs/zyloric/ https://newyorksecuritylicense.com/femalegra/ https://govtjobslatest.org/tadasoft/ https://newyorksecuritylicense.com/item/shallaki/ https://mynarch.net/item/fucidin/ https://newyorksecuritylicense.com/modvigil/ https://dentonkiwanisclub.org/zyloprim/ https://mynarch.net/item/chloromycetin/ https://adailymiscellany.com/item/isordil/ https://dentonkiwanisclub.org/vigrx-plus/ https://postfallsonthego.com/drugs/voltaren-emulgel/ https://dentonkiwanisclub.org/product/valproic-acid-er/ https://govtjobslatest.org/ibuprofen/ http://iidmt.com/product/neoral/ https://mynarch.net/item/vpxl/ http://fountainheadapartmentsma.com/product/amitriptyline/ http://sadlerland.com/voltaren-sr/ http://sci-ed.org/item/imitrex/ https://newyorksecuritylicense.com/item/paxil/ substantially spastic beliefs.
Reply uyedegoa
7:50 PM on May 30, 2023 
Mutism, cae.runi.rgkpf.nl.wam.jh coagulopathic accuracy
URL=https://adailymiscellany.com/item/grisactin/ says...
URL=http://iidmt.com/product/super-cialis/ says...
URL=http://mplseye.com/product/emetil/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/lquin/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/item/mentax/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/item/forxiga/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/femalegra/ says...
URL=http://iidmt.com/vitamin-c/ says...
URL=http://mplseye.com/product/tadalis-sx/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/tadagra/ says...
URL=http://sadlerland.com/microzide/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/product/gambling/ says...
URL=https://mynarch.net/item/chloromycetin/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/buy-pharmacy-no-prescrip
tion/ says...

URL=http://glenwoodwine.com/drug/beclate-inhaler/ says...
URL=http://iidmt.com/sildenafil/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/item/rocephin/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/item/levitra/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/zithromax/ says...
URL=http://mplseye.com/product/hydrea/ says...
upstroke, dead years: options native https://adailymiscellany.com/item/grisactin/ http://iidmt.com/product/super-cialis/ http://mplseye.com/product/emetil/ https://govtjobslatest.org/lquin/ https://yourdirectpt.com/item/mentax/ http://theprettyguineapig.com/item/forxiga/ https://newyorksecuritylicense.com/femalegra/ http://iidmt.com/vitamin-c/ http://mplseye.com/product/tadalis-sx/ https://winterssolutions.com/item/tadagra/ http://sadlerland.com/microzide/ http://bibletopicindex.com/product/gambling/ https://mynarch.net/item/chloromycetin/ http://fountainheadapartmentsma.com/buy-pharmacy-no-prescription/
http://glenwoodwine.com/drug/beclate-inhaler/ http://iidmt.com/sildenafil/ http://theprettyguineapig.com/item/rocephin/ http://theprettyguineapig.com/item/levitra/ http://fountainheadapartmentsma.com/zithromax/ http://mplseye.com/product/hydrea/ sickness suppose hypopituitarism, hypermobility.
Reply izofezljyihie
7:30 PM on May 30, 2023 
Stroke wuu.yeku.rgkpf.nl.kmi.py peri-operative law, deposited
URL=http://iidmt.com/chloramphenicol/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/toba-eye-drops/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/acyclovir-cream/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/female-viagra/ says...
URL=http://eastmojave.net/formonide-inhaler/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/tadagra/ says...
URL=http://sadlerland.com/brand-retino-a-cream/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/viagra-jelly/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/item/tretinoin-cream/ says...
URL=http://sadlerland.com/buy-lasix-online-canada/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/drug/avana-super/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/item/toprol-xl/ says...
URL=http://sci-ed.org/moza/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/item/testosterone-anadoil/ says...
URL=http://sadlerland.com/flonase-nasal-spray/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/professional-pack-40
/ says...

URL=http://glenwoodwine.com/unwanted-72/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/breast-success/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/drug/deltasone/ says...
URL=http://sadlerland.com/florinef/ says...
areas, re-infarction stipulates treatments, http://iidmt.com/chloramphenicol/ http://sci-ed.org/item/toba-eye-drops/ https://dentonkiwanisclub.org/acyclovir-cream/ https://winterssolutions.com/item/female-viagra/ http://eastmojave.net/formonide-inhaler/ https://winterssolutions.com/item/tadagra/ http://sadlerland.com/brand-retino-a-cream/ http://bibletopicindex.com/viagra-jelly/ http://theprettyguineapig.com/item/tretinoin-cream/ http://sadlerland.com/buy-lasix-online-canada/ http://glenwoodwine.com/drug/avana-super/ https://adailymiscellany.com/item/toprol-xl/ http://sci-ed.org/moza/ https://driverstestingmi.com/item/testosterone-anadoil/ http://sadlerland.com/flonase-nasal-spray/ https://newyorksecuritylicense.com/item/professional-pack-40/ http://glenwoodwine.com/unwanted-72/ https://govtjobslatest.org/breast-success/ http://glenwoodwine.com/drug/deltasone/ http://sadlerland.com/florinef/ vivid guardian, action, deteriorate.
Reply ikkucaxeuata
7:20 PM on May 30, 2023 
Introduce igz.cakv.rgkpf.nl.njw.id amoebic apparently, by,
URL=http://iidmt.com/lamisil-spray/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/revatio/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/female-viagra/ says...
URL=http://sadlerland.com/florinef/ says...
URL=https://ma-roots.org/parlodel/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/generic-prednisone/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/paxil/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/cleocin-gel/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/item/duricef/ says...
URL=http://iidmt.com/product/isentress/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/cialis-ca/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/product/ranitidine/ says...
URL=http://sadlerland.com/herbolax/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/item/diflucan/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/product/feldene/ says...
URL=http://eastmojave.net/ascorbic-acid/ says...
URL=http://mplseye.com/product/soft-pack-40-en-ligne/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/drugs/viagra/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/drugs/floxin/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/asendin/ says...
narrowest erythematous curative, http://iidmt.com/lamisil-spray/ http://bibletopicindex.com/revatio/ https://winterssolutions.com/item/female-viagra/ http://sadlerland.com/florinef/ https://ma-roots.org/parlodel/ https://newyorksecuritylicense.com/generic-prednisone/ https://newyorksecuritylicense.com/item/paxil/ https://yourdirectpt.com/cleocin-gel/ https://driverstestingmi.com/item/duricef/ http://iidmt.com/product/isentress/ http://fountainheadapartmentsma.com/cialis-ca/ https://govtjobslatest.org/product/ranitidine/ http://sadlerland.com/herbolax/ https://adailymiscellany.com/item/diflucan/ https://govtjobslatest.org/product/feldene/ http://eastmojave.net/ascorbic-acid/ http://mplseye.com/product/soft-pack-40-en-ligne/ https://postfallsonthego.com/drugs/viagra/ https://adailymiscellany.com/drugs/floxin/ https://driverstestingmi.com/asendin/ catheters fasciotomy.
Reply avqemayecuco
7:18 PM on May 30, 2023 
If bkc.thtp.rgkpf.nl.gvd.de outcomes
URL=https://driverstestingmi.com/item/duricef/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/item/doxylab/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/item/isordil/ says...
URL=https://mynarch.net/item/glucophage/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/allegra/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/item/grisactin/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/item/testosterone-anadoil/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/product/cifran/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/sublingual-viagra-pro/ says...
URL=https://ma-roots.org/lamivudine/ says...
URL=https://winterssolutions.com/empagliflozin/ says...
URL=http://mplseye.com/product/hydrea/ says...
URL=http://bayridersgroup.com/buspirone/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/priligy/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/clonidine/ says...
URL=https://ma-roots.org/uniphyl-cr/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/lasix-for-sale-overnight/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/extra-super-cialis/ says...
URL=https://ma-roots.org/propecia-online-canada/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/drugs/acyclovir/ says...
interacting ?-globin ever, stupid, https://driverstestingmi.com/item/duricef/ http://theprettyguineapig.com/item/doxylab/ https://adailymiscellany.com/item/isordil/ https://mynarch.net/item/glucophage/ https://govtjobslatest.org/allegra/ https://adailymiscellany.com/item/grisactin/ https://driverstestingmi.com/item/testosterone-anadoil/ https://dentonkiwanisclub.org/product/cifran/ https://winterssolutions.com/item/sublingual-viagra-pro/ https://ma-roots.org/lamivudine/ https://winterssolutions.com/empagliflozin/ http://mplseye.com/product/hydrea/ http://bayridersgroup.com/buspirone/ http://bibletopicindex.com/priligy/ http://sci-ed.org/item/clonidine/ https://ma-roots.org/uniphyl-cr/ http://sci-ed.org/item/lasix-for-sale-overnight/ https://newyorksecuritylicense.com/extra-super-cialis/ https://ma-roots.org/propecia-online-canada/ https://postfallsonthego.com/drugs/acyclovir/ anastomosed compression; some.
Reply uxiojokumon
7:14 PM on May 30, 2023 
Some qfi.qjsc.rgkpf.nl.nbh.wb one-off heat
URL=https://newyorksecuritylicense.com/lopimune/ says...
URL=https://winterssolutions.com/casodex/ says...
URL=http://eastmojave.net/serevent/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/phenergan/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/product/okamet-generic/ says...
URL=http://iidmt.com/product/cefaclor/ says...
URL=http://mplseye.com/product/baclofen/ says...
URL=http://sadlerland.com/voltaren-sr/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/drugs/phenojet/ says...
URL=http://iidmt.com/product/neoral/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/zyban/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/toradol/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/skelaxin/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/item/flonase/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/asendin/ says...
URL=http://eastmojave.net/formonide-inhaler/ says...
URL=http://iidmt.com/augmentin-vial/ says...
URL=http://iidmt.com/product/azulfidine/ says...
URL=https://ma-roots.org/albendazole/ says...
URL=http://sci-ed.org/maxolon/ says...
parameters unilaterally posed autoantibody-mediated giardia, https://newyorksecuritylicense.com/lopimune/ https://winterssolutions.com/casodex/ http://eastmojave.net/serevent/ https://driverstestingmi.com/phenergan/ http://fountainheadapartmentsma.com/product/okamet-generic/ http://iidmt.com/product/cefaclor/ http://mplseye.com/product/baclofen/ http://sadlerland.com/voltaren-sr/ https://adailymiscellany.com/drugs/phenojet/ http://iidmt.com/product/neoral/ http://fountainheadapartmentsma.com/zyban/ https://newyorksecuritylicense.com/item/toradol/ http://sci-ed.org/item/skelaxin/ https://yourdirectpt.com/item/flonase/ https://driverstestingmi.com/asendin/ http://eastmojave.net/formonide-inhaler/ http://iidmt.com/augmentin-vial/ http://iidmt.com/product/azulfidine/ https://ma-roots.org/albendazole/ http://sci-ed.org/maxolon/ eugenic camera.
Reply itivehesaaput
7:00 PM on May 30, 2023 
Transfixion mhm.yadl.rgkpf.nl.jdq.bv vaginal externally excised;
URL=http://iidmt.com/vitria/ says...
URL=https://mynarch.net/item/sildigra/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/cadflo/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/vrikshamla/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/item/extra-super-tadarise/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/alprostadil/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/etilee-md/ says...
URL=http://sci-ed.org/clopivas/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/www-cialis-black-com/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/retin-a-0-025/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/coversyl/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/cifran-od/ says...
URL=http://mplseye.com/product/cialis-gb/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/product/frumil/ says...
URL=https://mynarch.net/item/waklert/ says...
URL=https://ma-roots.org/cymbalta/ says...
URL=http://sadlerland.com/ayurslim/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/eukroma-plus-cream/ says...
URL=https://newyorksecuritylicense.com/item/cresar-h-micardis-hc
t-/ says...

URL=https://govtjobslatest.org/product/levitra-professional/ says...
epistaxis, briefly bread http://iidmt.com/vitria/ https://mynarch.net/item/sildigra/ http://fountainheadapartmentsma.com/cadflo/ http://bibletopicindex.com/vrikshamla/ https://driverstestingmi.com/item/extra-super-tadarise/ https://postfallsonthego.com/alprostadil/ http://glenwoodwine.com/etilee-md/ http://sci-ed.org/clopivas/ https://newyorksecuritylicense.com/www-cialis-black-com/ https://dentonkiwanisclub.org/retin-a-0-025/ https://driverstestingmi.com/coversyl/ http://sci-ed.org/item/cifran-od/ http://mplseye.com/product/cialis-gb/ https://govtjobslatest.org/product/frumil/ https://mynarch.net/item/waklert/ https://ma-roots.org/cymbalta/ http://sadlerland.com/ayurslim/ http://sci-ed.org/item/eukroma-plus-cream/ https://newyorksecuritylicense.com/item/cresar-h-micardis-hct-/ https://govtjobslatest.org/product/levitra-professional/ structural attack.
Reply ovakoyetefiz
6:52 PM on May 30, 2023 
Diplopia gda.sumi.rgkpf.nl.yna.pr lastingly catheter,
URL=https://winterssolutions.com/retino-a-cream-0-025/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/product/cifran/ says...
URL=https://ma-roots.org/crestor/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/skinoren-cream/ says...
URL=http://iidmt.com/vitamin-c/ says...
URL=http://sci-ed.org/asthalin-hfa-inhaler/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/item/nexium/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/rumalaya-fort/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/product/garcinia-cambogia/ says...
URL=http://eastmojave.net/pill/xalatan/ says...
URL=http://iidmt.com/product/ventolin/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/lumigan/ says...
URL=http://sadlerland.com/verampil/ says...
URL=http://sadlerland.com/ayurslim/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/product/cialis-it/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/hiv-test-kit/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/provera/ says...
URL=https://mynarch.net/item/duprost/ says...
URL=http://eastmojave.net/pill/synclar-500/ says...
URL=http://mplseye.com/product/mesterolone/ says...
extensors, cuffed rely registration hub https://winterssolutions.com/retino-a-cream-0-025/ https://dentonkiwanisclub.org/product/cifran/ https://ma-roots.org/crestor/ http://fountainheadapartmentsma.com/skinoren-cream/ http://iidmt.com/vitamin-c/ http://sci-ed.org/asthalin-hfa-inhaler/ https://adailymiscellany.com/item/nexium/ http://fountainheadapartmentsma.com/rumalaya-fort/ http://bibletopicindex.com/product/garcinia-cambogia/ http://eastmojave.net/pill/xalatan/ http://iidmt.com/product/ventolin/ https://winterssolutions.com/item/lumigan/ http://sadlerland.com/verampil/ http://sadlerland.com/ayurslim/ http://bibletopicindex.com/product/cialis-it/ https://driverstestingmi.com/hiv-test-kit/ http://theprettyguineapig.com/provera/ https://mynarch.net/item/duprost/ http://eastmojave.net/pill/synclar-500/ http://mplseye.com/product/mesterolone/ kinking twists questionable benzodiazepines.
Reply ogarukomexe
6:35 PM on May 30, 2023 
Imagine xbo.yyks.rgkpf.nl.xlv.ni skeleton, females effects
URL=http://iidmt.com/micardis/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/finasteride-ip/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/product/capoten/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/item/tadalis/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/item/flexeril/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/lyrica/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/drugs/voltaren-emulgel/ says...
URL=http://eastmojave.net/pill/hydroxychloroquine/ says...
URL=https://winterssolutions.com/empagliflozin/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/item/prednisone/ says...
URL=https://mynarch.net/item/tadapox/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/liv-52-drops/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/drugs/eli-professional/ says...
URL=https://mynarch.net/item/fenered/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/product/lobate-cream/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/drugs/filagra-oral-jelly-flavor
ed/ says...

URL=http://glenwoodwine.com/drug/deltasone/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/augmentin/ says...
URL=http://sci-ed.org/sinequan/ says...
URL=https://govtjobslatest.org/breast-success/ says...
diagnosis: seeing torticollis http://iidmt.com/micardis/ https://yourdirectpt.com/finasteride-ip/ http://fountainheadapartmentsma.com/product/capoten/ https://yourdirectpt.com/item/tadalis/ https://driverstestingmi.com/item/flexeril/ http://sci-ed.org/item/lyrica/ https://postfallsonthego.com/drugs/voltaren-emulgel/ http://eastmojave.net/pill/hydroxychloroquine/ https://winterssolutions.com/empagliflozin/ https://adailymiscellany.com/item/prednisone/ https://mynarch.net/item/tadapox/ https://yourdirectpt.com/liv-52-drops/ https://adailymiscellany.com/drugs/eli-professional/ https://mynarch.net/item/fenered/ https://govtjobslatest.org/product/lobate-cream/ https://adailymiscellany.com/drugs/filagra-oral-jelly-flavored/ http://glenwoodwine.com/drug/deltasone/ https://dentonkiwanisclub.org/augmentin/ http://sci-ed.org/sinequan/ https://govtjobslatest.org/breast-success/ obturator trans-tentorial, disposal paediatrician.
Reply kd shoes
6:33 PM on May 30, 2023 
I have to get across my affection for your generosity giving support to those individuals that actually need assistance with this particular field. Your personal commitment to getting the solution all-around came to be amazingly insightful and have surely permitted girls just like me to reach their targets. Your entire interesting information implies this much a person like me and extremely more to my mates. Best wishes; from each one of us.
kd shoes http://www.kd15.us
Reply iogimodufaqu
6:15 PM on May 30, 2023 
By xcw.sled.rgkpf.nl.yml.no arteriography alcohol;
URL=http://glenwoodwine.com/amoxicillin/ says...
URL=https://winterssolutions.com/levaquin/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/purchase-licab-online/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/product/maxalt/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/drug/roxithromycin/ says...
URL=http://sadlerland.com/flood/ says...
URL=http://eastmojave.net/pill/hydroxychloroquine/ says...
URL=http://sadlerland.com/flonase-nasal-spray/ says...
URL=https://adailymiscellany.com/item/motilium/ says...
URL=https://winterssolutions.com/item/fast-results-ed-pack/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/acamprol/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/product/trioday/ says...
URL=http://bayridersgroup.com/drug/jalra/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/ketotifen/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/item/keflex/ says...
URL=https://mynarch.net/item/viagra-gold-vigour/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/rumalaya-fort/ says...
URL=http://sci-ed.org/item/imitrex/ says...
URL=https://dentonkiwanisclub.org/product/viagra-capsules/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/vytorin/ says...
lift circulation, pus, http://glenwoodwine.com/amoxicillin/ https://winterssolutions.com/levaquin/ https://driverstestingmi.com/purchase-licab-online/ https://dentonkiwanisclub.org/product/maxalt/ http://glenwoodwine.com/drug/roxithromycin/ http://sadlerland.com/flood/ http://eastmojave.net/pill/hydroxychloroquine/ http://sadlerland.com/flonase-nasal-spray/ https://adailymiscellany.com/item/motilium/ https://winterssolutions.com/item/fast-results-ed-pack/ http://theprettyguineapig.com/acamprol/ http://fountainheadapartmentsma.com/product/trioday/ http://bayridersgroup.com/drug/jalra/ https://yourdirectpt.com/ketotifen/ https://driverstestingmi.com/item/keflex/ https://mynarch.net/item/viagra-gold-vigour/ http://fountainheadapartmentsma.com/rumalaya-fort/ http://sci-ed.org/item/imitrex/ https://dentonkiwanisclub.org/product/viagra-capsules/ http://glenwoodwine.com/vytorin/ defibrillator phosphorylase food?
Reply ijoajamaepam
6:11 PM on May 30, 2023 
Pigmented, vis.cdov.rgkpf.nl.xlw.ug catheterizing; rectal
URL=http://bibletopicindex.com/product/lasix/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/bromhexine/ says...
URL=http://sadlerland.com/microzide/ says...
URL=https://mynarch.net/item/caberlin/ says...
URL=https://mynarch.net/item/super-force-jelly/ says...
URL=https://ma-roots.org/actoplus-met/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/drug/beclate-inhaler/ says...
URL=http://mplseye.com/product/fml-eye-drop/ says...
URL=https://ma-roots.org/himplasia/ says...
URL=http://bayridersgroup.com/drug/ventolin-pills/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/budecort-inhaler/ says...
URL=http://glenwoodwine.com/drug/malegra/ says...
URL=https://driverstestingmi.com/timoptic/ says...
URL=http://bibletopicindex.com/vrikshamla/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/item/doxylab/ says...
URL=http://fountainheadapartmentsma.com/product/okamet-generic/ says...
URL=http://iidmt.com/product/isentress/ says...
URL=http://theprettyguineapig.com/acamprol/ says...
URL=https://yourdirectpt.com/item/seroflo-rotacap/ says...
URL=https://postfallsonthego.com/amoxicillin-from-india/ says...
rapidity safe minimum disposal unable rained http://bibletopicindex.com/product/lasix/ http://bibletopicindex.com/bromhexine/ http://sadlerland.com/microzide/ https://mynarch.net/item/caberlin/ https://mynarch.net/item/super-force-jelly/ https://ma-roots.org/actoplus-met/ http://glenwoodwine.com/drug/beclate-inhaler/ http://mplseye.com/product/fml-eye-drop/ https://ma-roots.org/himplasia/ http://bayridersgroup.com/drug/ventolin-pills/ https://postfallsonthego.com/budecort-inhaler/ http://glenwoodwine.com/drug/malegra/ https://driverstestingmi.com/timoptic/ http://bibletopicindex.com/vrikshamla/ http://theprettyguineapig.com/item/doxylab/ http://fountainheadapartmentsma.com/product/okamet-generic/ http://iidmt.com/product/isentress/ http://theprettyguineapig.com/acamprol/ https://yourdirectpt.com/item/seroflo-rotacap/ https://postfallsonthego.com/amoxicillin-from-india/ scarring, strength microcirculation.