Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

geld is een middel, geen doel

Blog

Blog

Pensioenknip verboden? Belachelijk!

Posted on March 22, 2014 at 5:00 AM

Oei! Even niet mee gekregen. De brief van Staatssecretaris van Sociale Zaken Klijnsma van 4 november 2103, waarin zij met ingang van 1 januari 2014 de Pensioenknip verbiedt.

 

Pensioenknip? Ja. Stel: jouw werkgever heeft een pensioen voor je geregeld bij een verzekeringsmaatschappij. In zo’n vorm dat er een kapitaal beschikbaar komt op je pensioendatum. Dat kapitaal mag je niet opvragen en mee naar de Bahama’s gaan. Dat moet omgezet worden in periodieke pensioen-uitkeringen zo lang je leeft. Verzekeringstechnisch een vorm van lijfrente.

 

Stel nu verder dat je vandaag een brief krijgt van de verzekeraar dat er binnenkort € 100.000 beschikbaar komt. De verzekeraar gaat berekenen hoe hoog de uitkering gaat worden.

 

Levens- en sterftekansen

 

Hij moet bedenken hoe lang hij zal moeten uitkeren. Dus houdt rekening met levens- en sterftekansen. Want aan de ene verzekerde zal hij tot zijn 105-e uit moeten keren. En aan de andere verzekerde maar een jaar. Immers, de uitkering stopt bij overlijden.

 

Rentevergoeding

 

De verzekeraar houdt die € 100.000 voorlopig onder zich en kan daarop rendement maken. Hoeveel dat de komende vijf, tien, twintig, veertig jaar zal zijn weet niemand. Ook de verzekeraar niet. Dus gaat hij uit van de huidige rentestand. Die ligt op dit moment rond 1,5% a 2%.

 

Levenslang geen hogere vergoeding!

 

Je moet als consument dit aanbod accepteren. Want pensioen is een levenslange uitkering. Maar wat gebeurt er nou als de verzekeraar straks een hoger rendement gaat maken? Daar profiteer je als gepensioneerde niet van mee! Eigenlijk te gek voor woorden. Een aantal jaren geleden bedacht men daarom de Pensioenknip.

Er wordt berekend dat uit die € 100.000 er levenslang een uitkering zou kunnen komen van bijvoorbeeld € 6.000 per jaar. Die uitkering verzekert men dan voor vijf jaar. Daarvoor is - laten we zeggen - € 30.000 nodig. De rest van het kapitaal - € 70.000 – wordt vijf jaar opzij gezet. Dat levert dan na die vijf jaar bijvoorbeeld € 76.000 op.

Dit alles in de hoop dat de rente, waarmee de verzekeraar rekent na die vijf jaar (wat) hoger zal zijn en de uitkeringsgerechtigde dan méér zou gaan krijgen dan € 6.000 per jaar.

 

Dit is op zich een stap in de richting om de consument mee te laten profiteren van een betere rentevergoeding.

 

Pensioenknip verboden

 

Staatssecretaris Klijnsma heeft dat echter verboden. Volgens haar evaluatie hebben maar een beperkt aantal mensen mee gedaan. 1% of zo’n 100 personen. De meesten komen nu aan het eind van de vijf-jaarsperiode en hebben niet geprofiteerd van een rentestijging. Integendeel. De rente is verder gedaald sinds 2009. Dus voor hen heeft het niet gewerkt.

Verder zou dit systeem extra advies vergen en extra uitvoeringskosten. Dat zou in het nadeel zijn van de gepensioneerde.

 

Sociaal?

 

Je vraagt je af waarom een Staatssecretaris van SOCIALE ZAKEN het systeem juist nu verbiedt. Ja, de rente is lager dan in 2009. Maar de kans op erg veel lager is minder groot dan dat deze de komende tien, twintig jaar weer hoger wordt. Dus zeker vanaf nu moeten consumenten van het systeem kunnen profiteren. Je vraagt je ook af waarom maar 1% van de blijkbaar 10.000 mensen van de Pensioenknip gebruik heeft gemaakt.

Iedere weldenkend mens zal het niet accepteren dat hij levenslang een vergoeding van 1,5% a 2% zal gaan krijgen zonder ooit een kans op meer. Is dit wel voldoende verteld aan die consument?

 

Door de verzekeraar? Waarschijnlijk niet. Die lacht in zijn vuistje. Want als straks de rente weer aantrekt heeft hij de winst. En ze zullen krokodillentranen hebben gehuild bij de staats dat het ‘toch wel heel veel extra uitvoeringskosten met zich mee brengt’. Want hoe komt Klijnsma anders aan dat argument?

 

Is het de consument verteld door de adviseur? Velen zullen het misschien ook gemakkelijker hebben gevonden om tegen de klant te zeggen: “hier is het aanbod van de verzekeraar. Teken bij het kruisje en ik ben weg”. Want de praktijk is dat de consument een brief krijgt van de verzekeringsmaatschappij waarin het beschikbaar komen van het kapitaal wordt aangekondigd en welke uitkering zal gaan krijgen. Velen zullen dat als een voldongen feit accepteren.

 

Het is onbegrijpelijk en belachelijk dat juist een Staatssecretaris van SOCIALE Zaken deze maatregel heeft genomen. Ze hoefde deze maatregel helemaal niet te torpederen. Op zijn minst gewoon laten bestaan. En bevorderen dat verzekeraars en pensioenadviseurs het beter uit zouden gaan leggen aan hun klanten.

 

Wie komt er nu op voor de gedupeerde burgers?

 

Winstdelende lijfrenten

 

Overigens is de Pensioenknip nog steeds een gekunstelde vorm om consumenten te laten profiteren van een mogelijke rentestijging in de toekomst. Dat ook ‘verkeerd’ uit kan pakken zoals we de afgelopen vijf jaar hebben bezien. Maar waarom dan niet een vorm van ‘winstdeling’ zoals dat bij kapitaalverzekeringen geldt?

 

Nabrander

 

Michael Visser wees me er op dat Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) in december 2013 de regering heeft opgeroepen om de mogelijkheden voor verzekerde te verbeteren. (Klik hiernaast) hier)

 

Emile Soetendaal / SZW twitterde dat een onderzoek in de week van 24 maart gaat beginnen. SZW gaat eerst met verzekeraars om de tafel. Mjah... Valt uit die hoek veel te verwachten? Welke 'machtsmiddelen' heeft SZW om in de private overeenkomsten tussen verzekeraars en werkgevers / werknemers 'in te grijpen? Ik ben zeer benieuwd.

 

Maar waarom dan de 'pensioenknip' verbieden? Daarmee lijk je eerst oude schoenen weg te gooien voordat je nieuwe hebt.


Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2014

Categories: Pensioen, Consumentenbelangen

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

3425 Comments

Reply ?????????
4:45 PM on February 4, 2023 
Reply Waste Agriculture Single Shaft Shredder
10:03 AM on February 4, 2023 
??????????????? https://mfk3o3.wordpress.com/
Small Pixel Led Screen https://www.ibiuseimotus.it/blog/n5vx-how-to-watch-stream-amp-lis
ten-to-vikings-vs/
Waste Agriculture Single Shaft Shredder https://www.reformer-tech.com/waste-agriculture-single-shaft-shre
dder.html
Reply EVA Print Umbrella
4:12 PM on February 3, 2023 
Reply Ursolic Acid
4:10 AM on February 3, 2023 
Reply Motion Sensor Spotlight
4:18 PM on February 2, 2023 
Reply 15-20 mm 100% Real Siberian wholesale private logo box available 3d mink eyelashes factory S0035
8:31 AM on February 2, 2023 
Vibratory Road Roller https://www.foldcabinco.com/blog/n5vx-equipment-worlds-top-roadbu
ilding-equipment-of-2022-|-equipment-world/
????????? https://rtgrd.ko-co.jp/
15-20 mm 100% Real Siberian wholesale private logo box available 3d mink eyelashes factory S0035 https://www.truebeautylash.com/15-20-mm-100-real-siberian-wholesa
le-private-logo-box-available-3d-mink-eyelashes-factory-s0035.htm
l
Reply Attaveddy
5:14 AM on February 2, 2023 
Tamoxifen has been shown to be effective in preventing recurrences of breast cancer doxycycline nausea Lyme disease s most controversial debate is whether or not the bacteria that causes Lyme disease Borrelia burgdorferi survives the commonly prescribed antibiotic regimens and continues to cause symptoms
Reply floulky
12:38 AM on February 2, 2023 
Use with great caution in the following situations tamoxifen used for
Reply Poultry egg-laying probiotic feed additive
8:31 PM on February 1, 2023 
�?�����???�?��� http://htyr446.jugem.jp/
Profile Sheet Making Machine http://fsoyouthfoundation.org/blog/2jeq-planetary-cutters-ensure-
continuous-chip-free-cutting-of-plastic-pipe/
Poultry egg-laying probiotic feed additive https://www.bl-probiotics.com/poultry-egg-laying-probiotic-feed-a
dditive.html
Reply Alanduh
5:09 PM on February 1, 2023 
lexapro 10 mg ivermectin 3mg dosage toradol drug pharmacy express orlistat cost rx azithromycin
Reply karunasoap
2:46 PM on February 1, 2023 
ladies long pinafore dress game husain abdullah mens jersey kansas city chiefs 39 road white nfl s8 magnetic case travel continental wallet
karunasoap http://www.karunasoap.com/
Reply chinemile
5:14 AM on February 1, 2023 
off the shoulder oversized shirt asics glideride runrepeat womens plus size sun dresses asics gel lyte iii black damen yellow moncler jacket
chinemile http://www.chinemile.com/
Reply ?????°¥¬???¿E¦w¥N¤Þ?
4:44 AM on February 1, 2023 
Auto Solid State Relay https://www.chintautopart.com/auto-solid-state-relay.html
Cotton And Flax Fabric https://www.btcellshop.com/blog/unwe-at-cagr-conductive-textiles-
market-size-worth-usd-billion/
?????�]��???�E�w�N��? https://mfk3o3.wordpress.com/
Reply stushek
2:06 AM on February 1, 2023 
Monitor Closely 1 phenobarbital and papaverine both increase sedation lemon juice and olive oil viagra Sahraei H, Ghoshooni H, Hossein Salimi S, et al
Reply ?????????
12:47 AM on February 1, 2023 
Battery Powered Chainsaw Handheld https://www.ytpackingmachine.com/blog/hwxp-thieves-steal-power-to
ols-including-hedge-trimmer-in-raid/
Auto PCB Relay https://www.chintautopart.com/auto-pcb-relay.html
???????????????? https://rtgrd.ko-co.jp/
Reply Joeduh
11:35 PM on January 31, 2023 
vermox online 60 mg toradol buy generic valtrex buy buspar online uk erythromycin tablet price in india albuterol 2 drug lisinopril
Reply ¥ë¥¤¥ô¥£¥È¥ó¥³¥Ô©`Ø?²¼
4:06 PM on January 31, 2023 
Wholesale Beaded Silicone Bracelets Manufacturers https://www.snkpowdergroup.it/blog/zex8-52-best-gifts-under-$30-h
oliday-gift-ideas-under-$30-for-her/
Pure White Sector Mesh Seam Shell Mosaic Tiles https://www.yiyaoshell.com/pure-white-sector-mesh-seam-shell-mosa
ic-tiles.html
�?�����?�?�����?` http://gifu.areablog.jp/ghthtg
Reply bionutronics
2:49 PM on January 31, 2023 
korean ancient hat adidas fw2197 nike air force 1 shadow indigo shona joy nordstrom jennifer garner red carpet nike dry football top mens
bionutronics http://www.bionutronics.net/
Reply lesnaudines
10:30 AM on January 31, 2023 
iphone 12 pro casetify golden state warriors icon jersey oversized v neck long sleeve top converse all star canvas ox optical white pelicans ingram jersey rb5225
lesnaudines http://www.lesnaudines.com/
Reply risetj
3:48 AM on January 31, 2023 
grey red bottoms mens iphone 12 balenciaga case michael kors tasche selma mini baby boy knit hats patterns baby classic football shirts deansgate new balance 560
risetj http://www.risetj.net/